Iskustvo

primitive art tattoo studio iskustvo
Napisacu nešto iz mog ličnog desetogodišnjeg iskustva u tetoviranju.

 

Kada sam počinjao, obično slovo mi je bio veliki projekat. Pripremao sam se danima. Sat vremena pre tetoviranja bih pripremio sve i čekao mušteriju. Tetoviranje jednog slova bi trajalo i po sat vremena. Ruka mi je drhtala, imao sam tremu. Ali tako je valjda u svakom poslu i svim počecima?  Strah da ne pogrešiš.

Godine iskustva učinile su da se osecam sigurnije i opuštenije dok radim. Jer sada znam da znam. Uradio sam na desetine hiljada tetovaža i znam da neću pogrešiti. 15 minuta pre termina sredim radni prostor. Pripremim mašinicu, igle i radni prostor. Mušterija je stigla, pripremim slovo za 10 min. Zovem je da pogledamo zajedno ako joj se nešto ne sviđa i ako nešto treba da se menja. Tetoviranje traje 15-ak minuta. Sam proces je brži, samim tim i bezbolniji.

Slovo sam naveo kao jednostavan primer. Mnogo je veća razlika kod velikih slika. Na primer, neku sliku sam pre morao raditi iz dva ili tri termina po 4-5 sati. Dok je sad uradim za jedan termin. Velika je razlika i kvalitetu. Kada pogledam radove od pre 10 godina, jasno vidim koliko sam napredovao i znam da ima mesta za još napretka. To me gura da sa svakom novom slikom pomeram granice.

Cena je naizgled veća kod nekog iskusnog tattoo majstora, mada je to samo naizgled. Daću vam primer sebe kada sam počinjao, i kada sam imao “veliki” projekat. morao sam raditi tu sliku iz tri termina. Naplatio bih tu sliku 50e po terminu. Sada istu tu sliku uradim iz jednog termina i naplatim 150 ili 200e. Krajnja cena je manje-vise ista.

Ali.. Uvek postoji ali. Naravno nije iskustvo presudno da vam garantuje kvalitet. Znam majstore koji rade preko deset godina ali rade na nivou nekog ko je tek počeo da se bavi time. i obratno,  znam mlade majstore koji rade tek dve-tri godine ali su im radovi bolji od nekog ko se time bavi 10 godina.

 

“Iskustvo je samo jedna puzla da bi se sklopio kompletan, dobar tattoo majstor”